Initiatieven totaal 4

Initiatieven met de meeste energie

Start initiatief
  • 28

    Achtergrondverhalen uit de provincie

    Het Paapje, het scheurverbod en een verdronken dorp

    Nog geen week geleden stonden hier de schaatsers op de ijzers, nu is het water van de Beulakerwiede weer vloeibaar onder de maartse buienlucht. Aan de rand van het uitgestrekte merengebied wijst boswachter Broer Blaauwbroek de bezoekers naar het water, de plek waar ooit het dorpje Beulaeke in de woeste golven verdween. De klokken van de toren van het verdwenen dorp kun je soms ’s nachts nog horen, als het waait.Vandaag is praktisch iedereen die iets te vertellen of te doen heeft in de Wieden en de Weerribben bijeen in het bezoekerscentrum, dat verscholen ligt in de laagte naar het meer. Een greep uit het gezelschap: Provinciebestuurders Bert Boerman, Annemieke Traag, Monique van Haaf en Eddy van Hijum. Gemeentebestuurder Wim Brus, Natuurmonumenten. LTO Noord, regio Oost en Waterschap Drents Overijsselse Delta. De mensen van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ambtelijke opdrachtgevers. Projectleiders, rietsnijders, natuurwerkers, veehouders en landinrichters. Allemaal hebben ze iets, met het gebied. Het grootste Natura 2000 gebied van Overijssel, de provincie met de meeste natuurgebieden van heel Nederland. Met 24 gebieden is Natura 2000 voor Overijssel een rijke zegen – vanwege de schoonheid van de gebieden- en soms een regelrechte vloek, vanwege de complexiteit. De gemêleerdheid van het gezelschap in Sint Jansklooster maakt meteen duidelijk hoe ingewikkeld het is: met zoveel verschillende partijen een gebied als de Wieden en Weerribben behouden en toekomstbestendig maken, én ervoor zorgen dat er ondertussen voor de bewoners nog een boterham te verdienen valt. Niet dat daar zulke hoge eisen aan worden gesteld. Een gewone boterham is goed, de mensen zijn er van nature gewend om hard te werken, in weer en wind.‘Zo willen we het blijven doen’‘We hoeven niet beter en we hoeven niet méér. We willen geen driehonderd koeien, we hoeven niet per se rijk te worden, maar we willen gewoon blijven…

  • 10

    “Heel Overijssel aan supersnel internet”

    Te mooi om waar te zijn? Toch is het zo. In 2019 heeft vrijwel iedereen in Overijssel toegang tot breedband. Stad én land. Ik vraag er aandacht voor omdat het bijzonder is – in november nog publiceerde de NRC een somber verhaal over gebrekkig internet in buitengebieden. “Hier loopt het internet dood.” Ruim een half miljoen Nederlanders kampt nog steeds met een ontoereikende internetverbinding door trage verglazing. Ze zijn commercieel gezien niet interessant voor de telecommarkt.Overijssel deed het anders. ‘Drie succesfactoren: daadkrachtige bewoners, ondernemende marktpartijen en een stimulerende overheid.’Eerst de bewoners. Als de pioniers van de dorpsraad Lonneker, Salland Glas, Vechtdal Breed en al die anderen vooraf hadden geweten hoeveel inspanning hun breedbandinitiatief zou vragen, waren ze er vast niet aan begonnen. Maar nu hebben ze glasvezel, het non plus ultra in breedband. Wat mij het meest opviel was hun pragmatisme. Die kabel moest er komen. Als het met een eigen coöperatie niet lukte, dan in samenwerking met een breedbandbedrijf. In Tubbergen, tegen de Duitse grens, is supersnel internet inmiddels heel gewoon. Voor wethouder Vleerbos, een van de pioniers, lijdt het geen twijfel dat glasvezel daar heeft gezorgd voor nieuwe bedrijvigheid en nieuwe inwoners.Ondernemende marktpartijenDe breedbandbedrijven zagen het buitengebied eerst niet zitten. Te duur, te moeilijk. Door een stadse bril gezien klopt dat. Maar het platteland biedt ook voordelen. In de stad kan de klant kiezen uit meerdere netwerken. Op het platteland is partij die als eerste een netwerk aanlegt spekkoper. Er komt geen tweede netwerk bij. Dat biedt zicht op stabiele inkomsten voor de lange termijn. Twee bedrijven met (semi-)publieke aandeelhouders, Cogas en CIF grepen die kans. In Twente hebben ze een aanpak ontwikkeld die nu door CIF in de rest van Overijssel en in andere provincies wordt toegepast.Meewerkende overheidIn de eerste instantie leek geld het probleem, de aanleg…

  • 0

    Longreads

    Over kip en verse friet

    In de Gieterse polder heeft de koude wind vrij spel. Temidden van de besneeuwde aardappelakkers ligt het bedrijf van agrarisch ondernemer Pieter Winter (48). In 1937 kwam zijn grootvader vanuit het Groningse Loppersum hier ‘pionieren’ op de verse poldergrond. Het was niet de allerbeste grond, geen zavelrijke Noordoostpolder, maar schrale zand- en dalgrond. Voor het houden van melkvee goed genoeg, maar akkerbouw bleef lastig. Inefficiënt, door de kleine kavels, de vele sloten en permanent risico op waterschade.Toch worden al sinds drie generaties aardappelen verbouwd in de Gieterse Polder. Zit je s ’avonds op de bank met een zak chips van Lays, grote kans dat de aardappels daarvoor afkomstig zijn uit de Gieterse polder. Datzelfde geldt voor de patat frites die je geserveerd krijgt bij restaurants in de buurt: van eigen bodem.Maar Agro Giethoorn aan de Jan van Nassauweg is meer dan aardappels alleen. Er bivakkeren ook nog eens 115.000 ‘Goed Nest Kippen’. Dat zijn trager groeiende kippen die langer leven en minder antibiotica nodig hebben. Kippen ‘vreten’ stroom en produceren mest, de aardappelverwerking kost stroom en levert afval. Vier kostenposten die dankzij de biogasinstallatie bij Agro Giethoorn in waarde worden omgezet.Goed Nest Kippen groeien trager“Alleen begin je niets”Twee biogasinstallaties leveren nu groene stroom voor een kleine zesduizend huishoudens, omgerekend zo’n 30% van de Steenwijker huizen. De warmte die vrij komt van de motor wordt gebruikt om de kippenstallen te verwarmen. Ook wordt de warmte gebruikt voor de mestverwerking en de droger. De gasrekening van het pluimveebedrijf werd daarmee van tachtigduizend euro naar nul gereduceerd. Daarnaast kwam er een drooginstallatie waarmee de restanten van aardappelen – de stukjes en de schillen- worden verwerkt tot ingrediënt voor hondenvoer. Oorspronkelijk was het akkerbouwbedrijf van de familie Cordes. In 1996 voegde Pieter Winter zijn familiebedrijf erbij en werd het één onderneming. Deze samenwerking werd…

  • 0

    Achtergrondverhalen uit Overijssel

    Het Hanze DNA: geen folklore maar toekomstperspectief

    Bestaat er eigenlijk zoiets als een Hanze DNA? Delen entrepreneurs van nu –scheepsbouwers, ondernemers, marketeers – uit pakweg Deventer, Rostock of Kaliningrad een geheimzinnig gen waarmee ze nog verbonden zijn met elkaar en het roemrijk verleden van de Hanze? Of is dat louter romantiek en wensdenken… Vast staat dat de Hanze anno nu meer is dan de folklore van palingroken, netten breien en varkens aan het spit. Tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen worden toerisme en aandacht voor grote (water) vraagstukken gecombineerd. Circulaire economie, waterveiligheid, duurzaamheid en vernieuwing staan geagendeerd op het door de provincie Overijssel georganiseerde Hanzecongres op 16 juni.[media "5270"]Ondernemers, bestuurders en ambtenaren uit heel Europa komen er op af. Het thema is ‘Water verbindt’. De sprekers op het congres variëren van poolreizigster tot havenprofessor, van watergraaf tot klimaatjournalist. ‘Ondernemerschap, arbeidsethos, verbinding, samenwerking, familiebedrijven.. dat zijn waarden die in de Hanzesteden al heel lang gemeengoed zijn. Daar liggen uitdagingen en kansen. Los van grenzen en regeringen zijn dit soort vrijwillige Europese verbanden juist nodig in een steeds verder polariserende wereld. Gebaseerd op wederzijds voordeel, gedeelde belangen en waarden. Grote opgaven kun je alleen in samenwerkingsverbanden oplossen’ zegt Eddy van Hijum, gedeputeerde economie van de provincie Overijssel.De Kracht van Oost-NederlandHij verwijst naar ‘De Kracht van Oost-Nederland’, een recente wetenschappelijke studie die de essentie van het ondernemerschap in deze regio omschrijft als ‘een sterke lokale basis en een internationale blik.’ Familiebedrijven vormen de kracht van de regio, die niet alleen in de grote steden, maar ook in de dorpen en kleine kernen voelbaar is. Dankzij de hoge arbeidsmoraal, vakmanschap, kennisclusters en de bereidheid om elkaar te helpen is Oost-Nederland flexibel en veerkrachtig, zegt het onderzoek.Lef en durfDat was ook de moraal van de oude Hanze, beklemtoont Harry Webers, de ontwikkelaar van het ambitiedocument ‘De Nieuwe Hanze’. Hij bepleit daarin dat…

  • 0

    Achtergrondverhalen uit Overijssel

    Het kanaal is van ons allemaal

    Het is nog vroeg in de ochtend, het kanaal ligt er spiegelglad bij als op het terras van bierbrouwerij Mommeriete in Gramsbergen het eerste goudgele hopbrouwsel van de dag wordt geserveerd na de koffie en walnootkoek. Veel vaarbeweging is er nog niet, maar de zonnige dag belooft veel goeds voor de waterrecreanten op kanaal Almelo- de Haandrik. Sommigen van hen hebben zich even genesteld in de schoot van het oeroude huiskamercafé annex brouwerij op de hoek bij de brug. Binnen versieren hopslingers de berookte zolderbalken en op de antieke schouw prijkt een bord: ‘Loat ’n andern ok es proatn’.‘Proatn’- daar heeft schipper Ab Daams geen moeite mee. Hij en zijn vrouw Elly hebben hun tien meter lange kruiser ‘op het kantje’ afgemeerd even verderop in de haven. Daar ligt de Kingfisher uit Vianen (ijsvogel) rustig temidden van tientallen andere passanten, terwijl Elly en Ab zich tegoed doen aan de koffie. Ze zwerven als rechtgeaarde pensionados al ruim zes weken door Nederland met hun bootje. De Lek, de IJssel, de Friese Meren, de Drentse Hoofdvaart, de Hoogeveense Vaart, het Stieltjeskanaal en zo tuf je dan het Kanaal Almelo- de Haandrik binnen, met als eerste gezellige aanlegplaats: Gramsbergen. ‘Weet je wel dat we in Nederland 14.000 kilometer vaarwegen hebben?’ zo ventileert Ab zijn nautische weetjes. ‘En dat de Romeinen de sluizen hebben uitgevonden?’ Hij schrijft er regelmatig artikelen over voor zijn clubblad, en is geboeid door de historie van de veenstreek rondom het kanaal. ‘Al die plaatsjes die je tegenkomt, Nieuw Amsterdam, Nieuw Dordrecht, allemaal genoemd naar de groepen veenwerkers die zich hier settelden in de negentiende eeuw. Je proeft de geschiedenis. Prachtig. Het kanaal werd gegraven in 1856, voor de afvoer van turf.’ [media "5362"]Rammelen en schuivenHet is er heerlijk rustig varen, vult Elly aan. ‘We hebben geen haast, we doen…

  • 0

    Achtergrondverhalen uit Overijssel

    Over-heerlijk koken met ’t beste uit de streek

    De afgelopen weken werd op zes landelijke locaties kriskras door de provincie een kookworkshop gehouden met al dat heerlijks. En de beste salades en soepen die daar werden gemaakt, dingen mee naar een mooie prijs. Jij & Overijssel deed mee aan de Overheerlijk-workshop bij Erfgoed Bossem in Lattrop.[media "5410"]Een middag koken op één van de mooiste plekken in de provincie. Smaakles krijgen, de lekkerste producten proeven, bevlogen boeren horen vertellen, en dat ook nog allemaal gratis. Geen wonder dat de deelnemers aan de workshop Overheerlijk in Lattrop er helemaal zin in hebben. Op een grote tafel heeft Sterre Delamarre al allerlei heerlijks uit de streek uitgestald. Blozende zomerkoninkjes, stoere kazen, tuinverse groente… een beetje hobbykok proeft in gedachten meteen wel honderd tongstrelende smaakcombinaties.Geheimen van de streekToch is het de bedoeling dat we elk óf een salade óf een soep maken. Die fotograferen we ook, en dan komen ze op de site, zodat bezoekers kunnen kijken wat hen het beste recept lijkt. Terwijl onze hersens al kraken over wat we gaan maken, krijgen we eerst uitleg van Dennis Rerink van Erfgoed Bossem over zijn brandrode runderen, gevolgd door Ilse Visscher die het geheim van Twentewijn uit de doeken doet, en eigenaar Hindriksen van De Manderveense Aardbei die alles weet over zomerfruit uit eigen streek.SmaakexpertOm te testen hoe het met ons smaakgevoel is gesteld, laat smaakexpert Lisa de Koning de deelnemers blind allerlei dingen proeven. En moeten we aan potjes ruiken waarin iets eetbaars zit. Lastig thuisbrengen hoor, als je ogen niet meedoen! Lisa geeft ook allerhande tips voor goede smaakcombinaties met de Overijsselse producten. Het blijft ondanks de tips lastig kiezen uit al die weelde. Buffelmozzarella of shiitakes in de salade? Wordt het een koud zomersoepje van fruit of iets hartverwarmends?Finale op Provincie FestivalWe zijn er na wikken en wegen uit…

  • 0

    Achtergrondverhalen uit Overijssel

    Sierd Hornstra voert zijn koeien met krachtige kruiden

    Kropaar? Voor de gemiddelde boer is dat de vloek voor het weiland. Het liefst spit ‘ie het grasgewas er onmiddellijk uit. Dat geldt niet voor veehouder Sierd Hornstra (58) in Eesveen. ‘Ik bin d’r wies mee. Prima droogvoer, zolang je het maar jong en kort houdt.” Maar Sierd is dan ook geen gemiddelde boer. Hij voert zijn koeien met krachtige weidekruiden. Ze zijn zelden ziek en krijgen nooit antibiotica. En krachtvoer ook niet.Want de kracht groeit gewoon in de wei. Natuurlijk boeren, met klaver, luzerne en chicorei, dat doen de Hornstra’s. Het is eind februari, het heeft behoorlijk gevroren en de weiden achter Steenwijk zijn wit uitgeslagen van de rijp. Koeien zie je op dit moment maar zelden buiten. In het voorjaar en de zomer misschien. Maar bij temperaturen onder nul? De Brown Swiss en Jersey koeien van boer Hornstra lopen deze morgen vrolijk in de witte wei. Bevroren gras is niet hun eerste favoriet, maar de zon komt op, het kruidenrijke grasland ontdooit en laat zich al snel smaken. Sierd Hornstra en zijn vrouw en zoon zijn natuurlijke boeren. Ze zochten en vonden nieuwe methoden en middelen om hun veestapel gezond en weerbaar te houden. De weidekruiden zijn een onderdeel van de bedrijfsvoering. Gezonde beesten, geen risico’s voor de volksgezondheid, minder uitstoot richting milieu; het vergt een andere kijk op het boerenbedrijf anno 2018.‘Tegen stagiairs en nieuwkomers zeg ik altijd: vergeet alles, zet alles wat je tot nu toe hebt geleerd op school maar uit je hoofd’Geestelijk rijkDe Hornstra’s werken volgens het Pure Graze principe. Initiatiefnemer Ado Bloemendal deed in Denemarken ervaringen op die hij in Nederland – in het Overijsselse Den Ham- ontwikkelde tot een nieuwe kijk op veehouderij. Inmiddels wint de methode terrein, al is het aantal toeleveranciers van de #PureGraze melk- vleesproducten nog dunbezaaid. Sierd Hornstra…

Chat met Janneke
Chat met Janneke